Monday, February 23, 2009

Bagaimana Nak Cari Driver Di Internet

Perkara utama yang anda perlukan untuk mencari driver adalah nama bagi model hardware tersebut. Contohnya, nama bagi model graphic card saya adalah NVIDIA GeForce FX 5200. Jadi, apa yang perlu saya lakukan adalah menaip “NVIDIA GeForce FX 5200” di laman web Google. Untuk lebih spesifik lagi, saya taipkan “download driver NVIDIA GeForce FX 5200”. Google akan memaparkan hasil carian, dan link inilah yang akan saya klik untuk mencari driver tersebut.

cari-driver

Jika PC atau laptop anda berjenama (Dell, Compaq, HP, atau Acer misalnya), anda boleh terus taipkan nama bagi model PC/laptop itu. Biasanya nama ini ada dilekat bersama PC/laptop anda.

Satu lagi cara untuk mengetahui nama bagi model hardware anda adalah dengan menggunakan software. Cara ini adalah lebih mudah kerana anda tidak perlu terbelek-belek PC atau laptop anda untuk mencari nama driver. Hanya gunakan software ini dan ia akan memaparkan nama bagi semua komponen hardware yang berada di dalam komputer anda secara terperinci. Contoh software seperti ini adalah Everest dan PC Wizard.

No comments:

Post a Comment